Virtualització, mons paral·lels a un mateix ordinador

Virtualització, mons paral·lels a un mateix ordinador

Avui parlarem d’un tema que trobo molt interessant, la possibilitat de tenir diversos sistemes operatius en un mateix ordinador, funcionant a la vegada, per exemple un Windows, un MacOs i un Linux o tres Linux o dos Windows, en fi… crec que ja m’has entès, jeje, les possibilitats són moltes.

¿Perquè serveix?

Ara que els ordinadors tenen tants processadors, tanta memòria i disc dur, no cal dir que la majoria de coses que s’hi fan, no ocupen la màquina a la seva totalitat, potser inclús menys d’un 50 % dels recursos disponibles, per tant podem aprofitar aquesta part de l’ordinador que no es fa servir, per engegar un altre sistema operatiu, a sobre del qual ja tenim. Per exemple, això ens pot permetre fer servir un programa que nos està dissenyat per el nostre sistema operatiu actual, fer proves al sistema operatiu virtual que no ens atreviríem a fer sobre el principal, o instal·lar un sistema operatiu diferent per tal d’aprendre com funciona, per posar tres exemples.

¿Què necessito?

Doncs bàsicament tres coses, un ordinador que permeti virtualitzar (la majoria avui en dia), el programa per virtualitzar (VirtualBox) i el sistema operatiu que volem virtualitzar (Windows, Mac, Linux, etc.) cal dir, que necessitaràs un altre sistema operatiu original per poder fer això, en cas de Windows o MacOs, en Linux al ser gratuït només l’has de baixar i en pots posar tants com vulguis.

Aquest manual, serveix tant per Windows com per Mac, Linux i Solaris, ja que el programa Virtualbox, el tens a les quatre plataformes i és de distribució gratuïta a casa i per ús comercial, segons la llicència GPL v.2.

Comencem

El primer que hem de fer, és descarregar el Virtualbox i instal·lar-lo, així que anirem a la seva pàgina web fent clic aquí i escollirem la versió que correspongui al sistema operatiu primari que tenim instal·lat ara mateix. Un cop descarregat l’instal·larem.

Instal·lació VirtualBox
Instal·lació de VirtualBox

Ara, necessitarem el sistema operatiu que vols instal·lar, per fer la primera prova en aquest manual ho farem amb Linux Mint, per tant anirem a la seva pàgina web fent clic aquí i el descarregarem. Recomano baixar l’última versió de 64 bits i la de més amunt de la llista, que acostuma a ser la més recent. Quan facis clic a sobre de la versió que vols baixar, et sortirà una llista d’ubicacions disponibles, escull una que estigui a prop teu, ja que acostumen a anar més ràpid.

Baixada Linux Mint
Progrés de descàrrega del Linux Mint

Un cop l’hagis baixat, obrirem el programa VirtualBox, si no el trobes, recomano fer servir el cercador del teu sistema operatiu, aquí hi tens un manual, del cercador del Mac.

El primer que farem, és crear una nova màquina virtual i per fer això haurem de definir els paràmetres, per tant començarem fent clic a “Nova”.

Captura de pantalla 2014-05-25 a les 12.09.00

La primer finestra que surt, és per posar-li un nom, definir el sistema operatiu que volem instal·lar, en aquest cas Linux i la versió, pel Mint, farem servir 2.6 / 3.x 64 bit, però si jugues una mica amb el desplegable, veuràs que també podria ser un Windows, MacOsX i molts altres. De fet, quan escrius el nom del sistema operatiu que vols instal·lar, el mateix programa et recomana els paràmetres. Bé doncs continuem.

VirtualBox
Selecció del sistema operatiu

La següent finestra, et permet seleccionar la quantitat de memòria RAM, que vols destinar a la màquina virtual nova, pensa que la quantitat que li assignis, serà descomptada del teu sistema operatiu actual, per tant juga una mica amb aquest paràmetre, per tal de trobar la configuració adequada, si et mous en l’àrea de color verd, no hauries de tenir problemes.

VirtualBox
Selecció de la memòria

A la següent finestra, crearem un disc virtual, per tal de posar-hi els fitxers de la nova màquina virtual, per fer-te una idea és com una reserva a dins del disc dur actual, seria com una separació dins d’un calaix, per posar-hi altres coses, tranquil/@ això no pot fer malbé el teu ordinador, per tant, seleccionarem crear un nou disc virtual i després el format que nosaltres vulguem, en aquest cas seleccionarem VDI, que és el format propi de VirtualBox.

VirtualBox
Creació del disc dur virtual

A la següent finestra, seleccionarem “Ubicat de forma dinàmica” i després seleccionarem la mida que li volem donar màxima, per exemple en aquest cas posaré 50 Gbytes, més que suficient.

VirtualBox
Mida del disc dur virtual

Un cop fet això, ja tenim preparada la màquina virtual, amb els paràmetres més bàsics.

VirtualBox
Resum de les característiques de la màquina virtual

El següent que farem, és engegar el nou ordinador virtual, per això el seleccionarem i farem clic sobre “Inicia”.

VirtualBox

Com podrem veure, ens demana des d’on volem arrencar, com que encara no hem instal·lat el sistema operatiu, ens pregunta si volem fer servir algun mitjà local, com el lector de DVD o carregarem una imatge virtual, en aquest cas com que hem baixat el Linux Mint en format digital, farem clic sobre el dibuixet de la carpeta i buscarem al nostre disc dur, el lloc on hem desat la imatge del Linux Mint que hem descarregat d’internet, si tens l’instal·lador en un altre format, selecciona-ho des d’aquest menú, llavors, farem clic sobre “Start”.

VirtualBox
Selecció de la imatge

Un cop fet això, veurem que engega automàticament.

Untitled

Quan hagi arrencat, farem doble clic sobre la icona del DVD i començarem a instal·lar el Linux Mint.

Linux 2

Seleccionem l’idioma d’instal·lació.

Linux 3

Seleccionem si volem esborrar tot el que hi hagi a l’ordinador o opcions avançades on podem encriptar el disc o redefinir particions, en aquest cas no patiu no podem esborrar el disc principal, només el disc virtual.

Linux 4

Ciutat.

Linux 14

Teclat.

Linux 6

Nom d’usuari, nom de l’ordinador i paraula de pas, també podem dir si volem que la paraula de pas s’hagi de posar cada cop que engeguem l’ordinador o que engegui automàticament.

Linux 7

Un cop definits aquests paràmetres, ja comença a copiar fitxers.

Linux 8

Quan acaba de copiar fitxers demana reiniciar l’ordinador, per tant, ho farem.

Linux 9

Si has demanat de posar la paraula de pas cada cop que engegui, et sortirà una pantalla com aquesta.

Linux 10

Si engega de nou des de la imatge del DVD que li hem posat, en lloc de des del disc dur virtual, treu-la de l’arrencada des de les opcions de la màquina virtual a “Paràmetres, Emmagatzematge”.

VirtualBox

I ja ho tenim, ¿molt fàcil no? Ara el Linux corre per sobre del teu ordinador, ¿és curiós oi?

Linux sobre Mac
Linux Mint 16 corrent sobre un MacOs X Mavericks

Moltes més coses 

La base ja la tens, això et pot servir, per instal·lar la majoria de sistemes operatius i tenir-los corrent en paral·lel sempre i quant no superis la capacitat de la teva màquina, si necessites canviar la configuració de la màquina virtual, des del VirtualBox a “Paràmetres” ho podràs fer, per exemple, el primer paràmetre que recomano activar, és l’acceleració de vídeo 3D i pujar la memòria de vídeo dedicada si s’han d’utilitzar aplicacions que ho demanin, com per exemple jocs. La màquina virtual, es pot engegar, apagar, suspendre, tal com faries amb un ordinador “normal”. Pot tenir internet, una configuració diferent de la principal i moltes coses més, juga-hi per tal de treure-li tot el suc.

Bé, espero que el tema t’hagi agradat. ¡Fins aviat!

logo
Manteniment Informàtic per empreses a Barcelona
¿Necessites ajuda? Telèfon gratuït 900 834 907

No Comments

Post A Comment