Linux, ¿algun cop t’ho has plantejat?

Linux, ¿algun cop t’ho has plantejat?

Dubto que mai hagis sentit aquesta paraula, Linux, ¿què coi és Linux? Doncs un sistema operatiu, que fa molts anys que corre per aquests móns de Déu i que funciona molt rebé. ¿I com és que no el conec, si funciona tan bé, et pots preguntar? El cas, és que la seva introducció, no està molt estesa en l’àmbit domèstic, però és molt possible que aquest article que estàs llegint, estigui allotjat a una màquina Linux, molts dels servidors Web corren sobre aquest sistema.

Linux, és el mateix que Windows o MacOs o sigui, un sistema operatiu, la diferència, és que en lloc d’haver-hi una corporació privada al darrere, Linux es manté gràcies a milers de voluntaris, encara que també hi ha empreses que es guanyen la vida amb Linux.

Que sigui gratuït, no vol dir que no sigui potent i fàcil, al principi potser sí que era una mica complicat d’utilitzar, però les últimes versions són una meravella, tenen una estètica molt semblant a la de qualsevol sistema operatiu i tot es fa mitjançant el ratolí.

Distribucions

Hi ha moltes distribucions de Linux, això, vol dir que hi ha diferents collarets, però que el gos és el mateix, potser és una mica més complex que això, però bàsicament és per fer-se una idea. Personalment la meva distribució favorita, és Linux Mint, trobo que funciona força bé, es pot descarregar d’internet i gravar amb un DVD i llavors instal·lar a un ordinador. A sobre, ja vénen incorporats tota una sèrie de programes pre-instal·lats com per exemple Mozilla Firefox, Thunderbird, LibreOffice, reproductors d’àudio i vídeo i se’n poden instal·lar molts més com Google Chrome o Skype. Ara que Microsoft ha retirat el suport a Windows XP, pot ser una alternativa molt interessant i ja no parlem, si el teu sistema operatiu és “Pirata”.

¿El vols provar? ¿Normal o virtual?

Si t’han vingut ganes de provar-lo, posaré pas a pas, com es pot instal·lar en un ordinador, pots fer-ho de dues maneres diferents.

Virtual: Si vols instal·lar-lo sense esborrar res, pots fer proves sobre una màquina virtual a un ordinador existent. Si vols fer aquesta instal·lació, passa per aquest altre article.

Normal: Si vols la instal·lació normal, segueix llegint, compte abans de començar, ja que aquest sistema esborrarà tots els fitxers que hi puguin haver a l’ordinador, incloent-hi les particions de recuperació si és un portàtil, per tant si vols poder restaurar, fes una còpia de seguretat abans.

Bé doncs, el primer que hem de fer, és descarregar el Linux Mint i gravar-lo en un DVD, el pots descarregar d’aquesta pàgina.

Et recomano, que baixis l’última versió disponible, en aquest cas, serà la superior a la llista, també et recomano, que baixis la versió de 64 bits, ja que és molt probable que a la teva màquina hi funcioni bé, si no fós el cas, prova la de 32. El fitxer que baixaràs, està en format ISO, en principi l’hauries de poder gravar sense problema a un Windows o un Mac (botó dret a sobre del fitxer i Gravar al disc o fes servir la utilitat de discos / gravar) si al teu Mac no funciona el botó dret passa per aquí. Si tens molts problemes per gravar la imatge, sempre pots instal·lar algun programa gratuït per fer-ho com CDBurnerXP per PC.

Un cop tinguis gravat el DVD, l’has d’introduir a l’ordinador on vulguis instal·lar el Linux i  quan arrenquis, s’hauria d’engegar automàticament, si no s’engega, podria ser que haguessis de definir l’ordre d’arrencada dels dispositius des del bios (normalment engegar l’ordinador i prémer DEL o F1 o F2) i posaríem el DVD primer, en l’ordre d’arrencada, per davant del disc dur, un cop fet això veuràs una pantalla com la següent:

Untitled

Quan hagi arrencat el DVD, farem doble clic sobre la icona del DVD i començarem a instal·lar el Linux Mint.

Linux 2

Seleccionem l’idioma d’instal·lació.

Linux 3

Seleccionem si volem esborrar tot el que hi hagi a l’ordinador o opcions avançades on podem encriptar el disc o redefinir particions.

Linux 4

Ciutat.

Linux 5

Teclat.

Linux 6

Nom d’usuari, nom de l’ordinador i paraula de pas, també podem dir, si volem que la paraula de pas s’hagi d’escriure cada cop que engeguem l’ordinador o no.

Linux 7

Un cop definits aquests paràmetres, ja comença a copiar fitxers.

Linux 8

Quan acaba de copiar fitxers, demana reiniciar l’ordinador, per tant li direm que si i traurem el DVD per tal que arrenqui des del disc dur.

Linux 9

Si has demanat de posar la paraula de pas cada cop que engegui, et sortirà una pantalla com aquesta.

Linux 10

I ja ho tenim, ¿molt fàcil no? Espero que si, com podràs veure els menús són molt semblants als de qualsevol sistema, i completament gratis i lliure.

Linux 11

Si hi vols jugar una mica, veuràs que fent clic a sobre de menú, pots obrir aplicacions que ja vénen instal·lades de sèrie, si vols, en pots instal·lar de noves, només has d’anar al Menú (com el menú d’inici de Windows) i fer clic sobre la segona icona que es diu gestor de programari, llavors poses la paraula de pas i selecciones l’aplicació que vols instal·lar del menú, són totes gratuïtes i n’hi ha més de 67000.

Bé, espero que t’hagi agradat aquest article, tant si és per tu com per un familiar o amic o inclús per un negoci, la majoria de coses ja es poden fer amb Linux i per tant és una opció molt interessant, legal i gratuïta a tenir present.

¡Fins aviat!

logo
Manteniment Informàtic per empreses a Barcelona
¿Necessites ajuda? Telèfon gratuït 900 834 907

No Comments

Post A Comment